4 STVARI KOJE MOŽEŠ UČINITI ZA SEBE

1. NAPRAVI PREGLED SAMA

Kada? Nakon 25. godine života svaka bi žena jednom mjesečno trebala pregledati dojke i to tjedan ili dva nakon početka mjesečnice, ili ako je u menopauzi bilo koji određeni dan svakog mjeseca.


Prvu mamografiju bi žena trebala obaviti između 35. i 40. godine, a one starije od 40 godina svake dvije do tri godine. Tijekom mamografskog pregleda, stvara se određeni pritisak na dojku kako bi se dobila kvalitetna i pouzdana snimka, a uz to i znatno smanjilo rendgensko zračenje.Tako ovaj pregled za neke može biti neugodan, ali radi se o potpuno bezbolnoj metodi. Može se obaviti u bilo kojem domu zdravlja s odjelom radiologije uz uputnicu doktora opće prakse, a traje svega 10 do 15 minuta. Također, ne postoji posebna priprema, no najbolje ju je obaviti u prvom dijelu ciklusa kada su grudi najmanje osjetljive.

  • Pazi na prehranu i smanji udio masnoće u hrani
  • Pazi na težinu
  • Smanji konzumaciju alkohola
  • Pazi na pravilan izbor grudnjaka
  • Nemoj pušiti
  • Ne izlaži se radiokativnom zračenju

ŠTO AKO...?


Od raka dojke oboli jedna od osam žena te je najčešći oblik karcinoma među ženama. Uglavnom se pojavljuje u starijoj dobi nakon menopauze, no moguća je i prije 50-ih godina.KAKO SE LIJEČI?

Lokalno

(područje dojke i okolnog tkiva)
  • kirurška terapija
  • radioterapija (zračenje)


Često se liječi kombinacijama više vrsta liječenja, no sam plan liječenja se može mijenjati, ovisno o tome koliko je uspješan. Odluku o najboljem načinu liječenja donosi doktor u dogovoru s pacijenticom.

MASTEKTOMIJA I REKONSTRUKCIJA DOJKE

Mastektomija označava kirurško uklanjanje cijele dojke. Provodi se kao dio liječenja ili prevencije. Postoji nekoliko vrsta ovisno o oboljenju, no nasreću plastična kirurgija u današnje vrijeme tu može učiniti čuda. Također, sve žene koje se odluče na mastektomiju imaju pravo i na rekonstrukciju grudi preko HZZO-a. Besplatan im je zahvat, svi materijali te svi daljnji postupci vezani uz rekonstrukciju, budući da se ona rijetko može riješiti samo jednim zahvatom.


Važno je i napomenuti da neće svaka žena koja obavi mastektomiju biti i kandidat za rekonstrukciju što najviše ovisi o postojanosti rizika za zdravlje o čemu će odlučiti njen doktor.

Nikada nije prekasno za edukaciju i brigu o svom tijelu! Dovoljno je da mjesečno izdvojiš samo 10 minuta za samopregled koji ima veliku ulogu u ranom otkrivanju promjena i bolesti u dojkama.

Osvijesti sebe, svoju prijateljicu, mamu, kolegicu, baku, susjedu…! Pokloni im Čarli s mirisom šumske jagode jer time podržavaš akciju, pomažeš u borbi protiv raka dojke, podižeš svijest o ovoj temi najdražima i uljepšaš im dan.

• 0.50 kn od tvoje kupnje doniraš udruzi Europa Donna Hrvatska, neprofitnoj organizaciji koja promiče edukaciju, rano otkrivanje, liječenje, rehabilitaciju, palijativnu skrb kao i na povećanje sredstava za istraživanje same bolesti – raka dojke. UKLJUČI SE!